Нургюл Салимова започва на 4 април участието си в Турнира на

...
Нургюл Салимова започва на 4 април участието си в Турнира на
Коментари Харесай

Нургюл Салимова в Турнира на претендентките. Какво трябва да знаем

Нургюл Салимова стартира на 4 април присъединяване си в Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в Торонто, Канада. Това е най-голямото предизвикателство в кариерата ѝ дотук.

Състезанието ще бъде намерено в сряда, 3 април, и завършва на 21-ви, а победителката ще играе следващата година против китайката Цзю Вънцзюн за международната корона при дамите.

Какво би трябвало да знаем за конкуренцията в Торонто?

Участват осем дами, придобили право на присъединяване от разнообразни шампионати на Международната федерация (ФИДЕ). Нургюл взе квотата с класирането си на финала за Световната купа в Баку през 2023 година Тогава тя загуби трагично борбата за купата от Александра Горячкина (Русия), с която ще спори и в този момент.

Участничките ще играят два пъти между тях - по един път с белите и черните фигури. Това значи общо 14 партии за всяка една.

Пределно ясно е, че Салимова познава всичките си съпернички, без значение от нежната си възраст. Първата ѝ съперничка на 4 април е украинката Анна Музичук, която Нургюл преодоля (също драматично) на полуфинал в Баку.

Родената край Търговище шахматистка влиза в шампионата с рекорден за нея  ЕЛО рейтинг от 2432 т. След положителното ѝ представяне на Откритото състезание на Исландия българката за първи път мина границата от 2430. Това ѝ отрежда 36-о място в международната класация при дамите.

Тя е най-ниско сложена от осемте в Торонто, само че на такива шампионати това постоянно не е от решаващо значение. Само тя не е в топ 15. Единствената друга шахматистка отвън челната десетка е индийката Вайшали Рамешбабу (№15). 

Нургюл е най-младата - 20 година В първия кръг тя ще излезе в черните фигури против Анна Музичук.

Наградният фонд на шампионата е общо 250 000 евро. Паралелно ще върви и Турнирът на кандидатите при мъжете. В него ще липсва най-хубавият състезател в света - Магнус Карлсен, който през 2022 година отхвърли да пази международната си купа поради " липса на интерес ". Той бе подреден измежду 8-те като притежател на Световната купа и на други оценки, само че отхвърли да се причисли.

Като стана дума за пари - и поради обстоятелството, че тази тематика ще се повдига, присъединяване на Нургюл Салимова е подсигурено напълно по частен път - от огромен спонсор. Държавата не дава средства, нито пък някоя от спорещите за власт федерации - притежаващата лиценз от Министерството на младежта и спорта БФШ 2022 (ръководена от Венета Петкова) и БСФШ (на Милен Василев и Антоанета Стефанова), приета от ФИДЕ и Европейския шахматен съюз.
Програмата на Нургюл Салимова в Турнира на претендентките:
4 април, 1 кръг: Анна Музичук (Украйна) - Нургюл Салимова
5 април, 2 кръг: Нургюл Салимова - Лей Тинцзие (Китай)
6 април, 3 кръг: Вайшали Рамешбабу (Индия) - Нургюл Салимова
7 април, 4 кръг: Нургюл Салимова - Хумпи Конеру (Индия)
9 април, 5 кръг: Тан Чжони (Китай) - Нургюл Салимова
10 април, 6 кръг: Нургюл Салимова - Александра Горячкина (Русия)
11 април, 7 кръг: Катерина Лагно (Русия) - Нургюл Салимова
13 април, 8 кръг: Нургюл Салимова - Анна Музичук (Украйна)
14 април, 9 кръг: Лей Тинцзие (Китай) - Нургюл Салимова
15 април, 10 кръг: Нургюл Салимова - Вайшали Рамешбабу (Индия)
17 април, 11 кръг: Хумпи Конеру (Индия) - Нургюл Салимова 
18 април, 12 кръг: Нургюл Салимова - Тан Чжони (Китай)
20 април, 13 кръг: Нургюл Салимова - Катерина Лагно (Русия)
21 април, 14 кръг: Александра Горячкина (Русия) - Нургюл Салимова

На първо място е сложена шахматистката с белите фигури. По две са представителките на Китай, Индия и Русия, по една от България и Украйна. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР